«
  1. Anasayfa
  2. Uncategorized
  3. Döküm Nedir?

Döküm Nedir?

Döküm Nedir?

Sıvılaşma olasılığı olan herhangi bir metalin yüksek ısı yardımıyla farklı boyutlardan şekil elde edilmesi amacıyla bir kalıba dökülme işlemi ve sonrası elde edilen yeni şekillendirme yöntemi döküm nedir sorusunun karşılığına denk gelecek tanımdır.

Yaşam standartlarının en üst seviyeye çıkartılması amacıyla çeşitli teknolojik yöntemler geliştirilir. Bu yöntemlerden biri olan ve giderek daha teknolojik bir sürece eğilim gösteren döküm aynı zamanda bir imalat yöntemidir. Kaynak gibi imalat yöntemlerinin başında döküm gelir.

Hangi Bilim Dalı İçerisinde Yer Alır?

Yapılan araştırmalarda milattan önce 6000 yıllarında döküm tekniği kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Araştırmalara ışık tutan bulgular arasında yer alan basit mutfak gereçleri ve bazı aletler insanın bu tekniği o zaman diliminde de kullandığına işaret sayılmıştır. İnsanoğlunun sanayi devrimi ile devam eden gelişim sürecinde döküm işleri hızlı ve profesyonel olarak yapılırken bu alanla ilgili bilim dalı Metalürji veya malzeme mühendisliğidir.

Dökümü İlk Kullanan Medeniyetler

Milattan önce 6000 yıllarında kullanıldığı sabitlenen döküm tekniği öncelikle medeniyetin beşiği sayılan Mısırlılarda kullanılmıştır. Sonra Babilliler, Hintliler ve Çinliler’de bu yöntemi kullanarak dönemlerine yön veren ve medeniyetlerinin gelişmesinde döküm sayesinde öncü olmuşlardır.

Anadolu’da döküm işlemi ile elde edilen ürünlerin tarihi milattan önceye dayanmaktadır ve bazı kaynaklarda döküm sanatını ilk kullananların Anadolu medeniyeti olduğu varsayılmaktadır. Günümüzde döküm sanayinde liderliği elinde bulunduran ülkeler Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Japonya her zaman ilk 5 sıralamada yer alır. Türkiye çelik dökümünde dünyanın sayılı ülkeleri ile yarışacak teknolojidedir.

Teknolojide Kullanılan Döküm Türleri?

Döküm halk dilinde kalıp olarak ta bilinir ve tek seferlik veya sürekli kullanılan döküm kalıplama türleri kum, alçı, hassas, uçucu, kokil, basınçlı, savurma, sürekli döküm sınıflandırması metallerin sıvılaştırılarak şekillendirilmesinde kullanılır.

Döküm Esnasında Karşılaşılan Olumsuzluklar?

Çelik, alüminyum, plastik, altın ve diğer metallerin şekillendirilmesinde kullanılan formül Chvorinov formülüne göre uygulanır. Formül t=b(v/a) üzeri n ile tanımlanır. Bu formül ile elde edilen dökümlerde çekinti hesapları, kalıp boşlukları, gaz gözenekleri, kalıptan kaynaklı sorunlar metalürjik olumsuzluklar olarak ortaya çıkar.

Döküm İşlem Avantajlı Mı?

Erime noktaları belirlenen metalleri kalıpla şekillendirme işlemi olan döküm sanayinin en önemli ayaklarından biridir. Hızlı ve seri üretim açısından avantajlı olan döküm işlemi küçük ya da büyük parçacıkların üretim aşamasında kullanıma olanak sağlar.

Şekilleri farklı olan birçok üretim modelinde tercih edilen döküm ile farklı ve 3 boyutlu şekiller kolayca elde edilir. Döküm işlemi her türlü metallerde kolaylıkla uygulanır, sanayi, elektrik, inşaat, savunma gibi pek çok alanda bu üretim yolu kullanılır. Ayrıca fazla üretim yapılma olanağı sağladığı için döküm yöntemi ekonomiktir. İthalat ve ihracat sektöründe önemli yer alan döküm sanayi ülkelerin gelişmişlik oranı ile doğru orantılıdır.

Tüm döküm hizmetlerimiz için linke tıklayın. https://www.altundokum.com.tr/

Bir Cevap Yaz

Hbr HD Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *