«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Dijital dünyada işletmelerin temel sorumluluklarından biri görünür olmaktır. Web 2.0’ın etkileşimlilik, paylaşımlılık ve katılımcılık unsurlarının somut bir karşılık bulması da yine görünürlük ile ilgilidir. Markaların dijital varlıklarını görünür kılmasını sağlayan SEO Nedir? Niye Önemlidir? Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 

Dijital teknolojideki gelişmelerle birlikte kurumsal, kamusal ve kişisel markaların bütünleşik pazarlama temelindeki kurum içi ve kurum dışı sorumlulukları çeşitlenerek artarken hemen her kavram “dijital” ön eki alarak (dijital pazarlama vb.) veya 2.0 eklemesiyle (kurumsal iletişim 2.0) yeni bir anlam kazanmıştır.

İşletmelerin bilhassa kurum dışı iletişim ve pazarlama faaliyetlerinde başı çeken temel amaç görünürlüktür. Dijital dünyada görünür olmak ise analiz, strateji ve yönetim olgularının teknik ve kuramsal değerlerini uygulamakla mümkündür. Diğer bir ifadeyle her an milyarlarca içeriğin dağıtıldığı dijital kanallarda ön plana çıkmak için rastgele faaliyetler yerine bilimsel temeli olan çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Bu noktada ise devreye SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) girmekte. ,

Peki Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? Niye Önemlidir? SEO Nasıl Yapılır? Etkili SEO İçin Gerekenler Nelerdir? 

SEO Nedir?

Dijital markalaşma kavramının alt ana kavramlarından biri olan “Dijital Pazarlama”nın kapsamında yer alan ve kavramsal hiyerarşide dijital markalaşmanın alt ara kavramı olarak konumlanan “SEO (Arama Motoru Optimizasyonu”, markaların arama motorlarındaki (Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Yandex, Baidu vb.) iletişim, pazarlama, yönetim, reklam ve pr faaliyetlerini yazılı içerik, video içerik, görsel içerik ve sesli içerik öğelerinden yararlanarak stratejik olarak ve sürdürülebilir biçimde gerçekleştirmesidir.

Markanın, kurumsal değerlerine ve işletme standartlarına uygun bir standartta dijital varlık inşa etmesini de sağlayan SEO, markayı dijital dünyada görünür kılarak rekabet avantajı elde etmesini sağlar. Bu durum müşteri deneyimine, müşteri sadakatine ve müşteri bağlılığına da kapı aralar. Zira erişilebilir ve görünür olmanın ilk şartı olan şeffaflık ilkesi, arama motoru optimizasyonu ile gerçekleştirilmiş olur.

Web sitelerinin, arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını, daha erişilebilir olmasını ve daha görünür hale gelmesini sağlayan çalışmalar bütünü olarak tanımlanan SEO, dijital pazarlamanın sürdürülebilirliği için önemli bir işleve sahiptir. Hatta Chaffey & Ellis-Chadwick (2019) SEO’yu, dijital pazarlama stratejilerinin temel taşı olarak nitelendirerek SEO’yu “kullanıcıların arama niyetine uygun içerik ile arama motoru algoritmalarını optimize eden bir süreç” olarak tanımlar.

Teknik, İçerik ve Otorite temellerine dayanan SEO ile ilgili literatürde birçok tanım bulunur. Ledford, J. L. (2015). tarafından yapılan tanıma göre SEO;

“SEO, arama motorlarının algoritmik kriterlerine uyum sağlayarak web sitelerinin görünürlüğünü artırmayı amaçlayan planlı ve sürekli bir optimizasyon sürecidir.” (Ledford, J. L. (2015). Search Engine Optimization Bible. John Wiley & Sons.)

Chaffey & Ellis-Chadwick (2019) ise SEO’yu;

“SEO, kullanıcıların arama motorlarında gerçekleştirdiği sorgulara en uygun içeriği sunmayı hedefleyen, içerik ve teknik unsurları bütünleştiren stratejik bir dijital pazarlama uygulamasıdır.” (Chaffey, D., & Ellis-Chadwick, F. (2019). Digital Marketing: Strategy, Implementation and Practice. Pearson Education.)

şeklinde ifade eder. Bir diğer tanımda Zhang & Dimitroff (2005) ise SEO ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştır;

“SEO, web sitelerinin arama motorları tarafından daha kolay bulunmasını sağlayan, içerik ve yapısal düzenlemelere dayalı bilgi erişim yöntemidir.” (Zhang, J., & Dimitroff, A. (2005). The impact of webpage content characteristics on webpage visibility in search engine results (Part I). Information Processing & Management, 41(3), 665–690.)

Alanyazında arama motoru optimizasyonu özelinde pek çok tanım, açıklama, teknik ve kuramsal ifade yer alırken tüm bunların ortak paydasında kullanıcıların arama niyetine uygun içerikleri, arama motorlarının algoritma standartlarına uyumlu hale getirmek vardır. Bu içerik bazen kurumsal bir aktarım bazen ürün açıklaması bazen bir görsel bazense bir podcast yayını olabilir.

Öte yandan A noktasından B noktasına doğrusal bir süreç olduğu sanılsa da aslında SEO daha döngüsel ve süreklilik arz eden bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bugünden yarına bir SEO performansı beklemek gerçekçi olmadığı gibi stratejik de değildir.

SEO Niye Önemlidir?

İnternet kullanıcılarının %95’ine yakınının ilk durağı arama motorlarıdır. Çünkü kullanıcıların dijital davranış alışkanlıklarının özünde “arama” veya “sorgu” vardır. Buna göre insanlar ürün araştırırken, bilgi ararken, karar vermeye çalışırken ya da ikna olmak isterken çoğunlukla arama motorlarında zaman geçirir. Genellikle de ilk sayfad karşılarına çıkan sonuçlara göre davranış sergilerler.

İşte bu noktada SEO’nun önemi devreye giriyor. Bu doğrultuda bir işletme, SEO’yu önemsediğinde şu değerleri elde eder;

  • Rekabet Avantajı Sağlar
  • Marka Görünürlüğü Elde Eder
  • İçerik Yayılımını Gerçekleştirir
  • Kullanıcı Sadakati Oluşturur
  • Erişilebilir Olur
  • Güvenilirlik Sağlar
  • Otoriter Hale Gelir
  • Kurumsal İletişim Yapar

Tüm bunlar aynı zamanda “SEO Niye Önemlidir?” sorusunun da karşılığıdır.

SEO’nun Avantajları Nelerdir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), işletmenin dijitalde daha görünür, bilinir ve erişilebilir olmasını sağladığı gibi markaya uzun vadeli birçok değer kazandırır. Bunlar;

  • Organik ve Sürdürülebilir Trafik Artışı
  • Güvenilirlik ve Otorite
  • Yüksek ve Nitelikli Dönüşüm
  • Uzun Vadeli ve Sürekli Fayda
  • Rekabet Üstünlüğü ve Pazar Yayılımı

şeklindedir.

Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Başarılı ve uzun vadeli bir SEO çalışması için standartları arama motorları tarafından belirlenen ve bu nedenle de uygulanması zorunlu olan genel kabul görmüş ancak değişken birçok teknik süreç bulunmaktadır. Bu teknik sorumlulukların yanında her SEO uzmanı için yol gösterici olabilecek bir takım standart stratejiler de vardır.

İşte etkili bir Arama Motoru Optimizasyonu için uygulanması gereken adımlar;

  • Durum ve Hedef Analizi
  • Anahtar Kelime Araştırması
  • Site İçi Teknik Optimizasyon
  • İçerik Stratejisi
  • Hedef Kitle Analizi
  • Backlink ve Otorite Yönetimi
  • Performans Analizi ve Raporlama

Tüm bunlarla birlikte mevcut duruma dair genel içgörü, satış hedefleri, bilinirlik düzeyi, trafik, erişim, görüntülenme, gösterim gibi metriklerin gerçek zamanlı analizi, site hızı, mobil uyumluluk, güvenlik (SSL) ve indekslenebilirlik gibi teknik verilerin somutlaştırılması, güvenilir sitelerden edinilen geri bağlantılar, kullanıcı deneyimi odaklı içerik kurguları, sürekli ölçüm ve değerlendirmeler de etkin ve başarılı bir SEO çalışması için olmazsa olmazdır.

Pratik SEO İpuçları

Bir işletmenin web sitesi için hemen aksiyona geçirilebilecek temel SEO ipuçları;

  • Anahtar Kelimeleri Doğru Kullanın
  • Başlık Hiyerarşisinde H Etiketlerine Dikkat Edin
  • Site Hızınızı Artırın
  • Mobil Optimizasyonunuzu Önceliklendirin
  • Referans Sitelerden Nitelikli Backlink Edinin
  • Kullanıcı Deneyimi Odaklı Düzenli İçerik Üretin
  • Google Search Console ve Analytics Kullanın
  • Veri Analizi İçin 3. Parti Analitik Araçlarını Kullanın
  • Sosyal Kanıtları Vurgulayın
  • Site İçi Öneri Sistemlerini Çeşitlendirin

Arama motoru algoritmasının temelini “kullanıcı deneyimi” oluşturur. Kullanıcılar, belirli davranışları rutin haline getirdiğinde bu teknik bir ortalamaya dönüşür. Bu içgörüyü işleyen algoritmalar tarafından hazırlanan yönergeler ise SEO standartlarını meydana getirir. Dolayısıyla başarılı bir SEO süreci için teknik optimizasyonlara harcanan enerji ve zamanın çok daha fazlası kullanıcı deneyimi odaklılık için harcanmalıdır.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Hizmeti

SEO Hizmeti; işletmelerin arama motorları (Google, Yandex, Bing vb.) odağındaki sıralamalarını teknik ve kreatif odaklı uygulama ve stratejilerle konumlanması için gerçekleştirilen optimizasyon süreçlerini kapsar.

Dijtial Markalaşma Ajansı Branding Line, uzman kadrosu ve deneyimli mentorleri ile markanızın SEO yönetimini gerçekleştiren bir ajanstan öte, işletmenizin marka ofisi olarak konumlanan kurumsal yol arkadaşı!

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve markanızın sosyal medya yönetimine dair neler yapabileceğinizi konuşmak için www.brandingline.co adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Startup Gazetesi köşe yazarı Mürsel Ferhat Sağlam

Bir Cevap Yaz

Hbr HD Hakkında

avatar

Hbr HD

Magazin, sağlık, teknoloji, siyaset, spor, son dakika, haber, yerel haber, ulusal haber ve fazlası!

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *