«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. ISO 22000 Gıda Güvenliğinde Hijyen Kuralları Nelerdir?

ISO 22000 Gıda Güvenliğinde Hijyen Kuralları Nelerdir?

ISO 22000 Gıda Güvenliğinde Hijyen Kuralları Nelerdir?

Gıdayla alakalı tüm işlerin sonucu daima tek bir hedefe doğru bakar; hijyen kurallarını sağlamak, sürekli hijyen kurallarına uymak, sürekli eğitim ve iyileştirme. Zira gıda güvenliği yönetim sistemi ISO 22000’in temel niteliği özünde hijyen kurallarının uygulanabilirliğine dayanmaktadır.

Bugün çapraz kontaminasyon (bulaşma) dahil tüm GGYS süreçlerinin varmak istediği hedef seviyesi sürekli hijyen sağlanabilmesidir.

ISO 22000 GGYS belgesi açısında hijyen dediğimizde başta işletme (özellikle üretim) personelinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli vasıtası temizliktir. Sadece fiziksel ortamın veya kişilerin temizliği değil, kullanılan her şeyin ve hammaddelerin temizliği de aynı derecede değerlidir.

Şimdi çerçeveyi biraz daha darltırsak ISO 22000:2018 için hijyen “Sağlıklı bir ürün hazırlanması ve sunumu için yapılan faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümü” anlamında tanımlanabilir.

ISO 22000’de Hijyen Tanımı

Giriş ve açıklama kısmından sonra daha elle tutulur örneklere ve tanımlamalar geçelim. Şimdi anahtar kelimelerimizi belirleyelim;

  1. a) ISO; Uluslararası standartlar örgütünün kısaltmasıdır.
  2. b) 22000; ISO tarafından yayınlanan ve düzenli olarak gelişirilip revize edilen güvenli gıda üretimin sağlanmasına yönelik kılvauz bir uygulama standartıdır.
  3. c) GGYS; Gıda güvenliği yönetim sisteminin ilk harflerinden türetilen ve ISO 22000’in uygulanmasına yönelik çalışamaların tümünü ifade etmeye yarayan bir kısaltmadır,
  4. d) Sağlık; DHO yani Dünya Sağlık Örgütünün tanımlamasına göre “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik” halidir.
  5. e) Hijyen; Basi tanımıyla sağlık bilgisidir. Bunun sağlanabilmesi amacıyla tanımlanmış bir dizi hijyen kuralını içermektedir.

Hijyen sonuçta sağlık sağlamaktadır. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi tam anlamıyla hijyen kurallarına dikkat ederek, ürün ve insan sağlığının sağlanabilmesi ve sürekli kılınması için yapılan kurallar, kontroller ve uygulamalar bütünüdür.

ISO 22000 GGYS Tanımı

Adım adım ISO 22000 GGYS belgesine doğru giden piramidinin altına doğru ilerliyoruz. En basit tanımla başladık ve giderek konuyu derinleştirmeye çalşıyoruz.

ISO 22000 GGYS tanımı sağlıklı, hijyene maksimum seviyede dikkat edilen düzenli belgelendirme ve iç denetimlerle kontrol edilen kontrol altında gıda zinciri üretim mantığıdır. Bunun doğru anlaşılması ve “Gıda Üretiminde Farkındalık” kuramı çok önemlidir. Bu GGYS ve Hijyen eğitimleri ile sağlanabilir. Ancak standardın uygulanması ve hayata geçirilmesi için daha teknik bir bilgiye yani GGYS kurma ve uygulama eğitimine sahip olmak gerekir.

Konu bütünlüğünü bozmadan ilerleyecek olursak bugün bir ucuyla gıda zincirine bağlı herhangi bir işletmenin dahi bu sandartı biliyor ve uyguluyor olması zorunludur.

Adlbelge.com’da yer alan makaleye göre ISO 22000 GGYS belgesinin; gıda üretim izin belgesi olmadan alınmasının mümkün olmadığını da bilmek gerekir.

GGYS İle İlgili Bilinmesi Gereken En Önemli Bilgiler

ISO 22000 Standardı’nın temel yaklaşımı, tüketicinin gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaması için geliştirilmiş, gıda zinciri içerisindeki tüm prosesleri ele almıştır. Bu tüm gıda zinciri içinde ekipman, paketleme malzemesi, temizlik maddeleri, katkı ve bileşen imalatçıları gibi ilişkili kurumları da kapsayan geniş bakış açısına sahip bir sistemdir.

Sonuç olarak bu; işletmelerin gıda güvenliği yönetim sistemlerine uyduğunun göstergesidir ve dünya genelinde güvenli gıda üretim zinciri kurmak amacı ile oluşturulmuş bir sistem olduğunun da kanıtıdır.

ISO 22000 Standardı alacağınız ürünün minimum kalitesini biliyorsunuz ve o ürüne kesinlikle güvenebilirsiniz anlamına gelmemektedir. Bunun için gıda üretim izni ve gıda mühendisininde aktif rolünün olduğunu ve gerekleri eksiksiz yerine getirdiğinin de anlaşılmasını gerektirir.

Sadece gıda mühendisliği diplomasına sahip olmak bu yönüyle yetmemektedir. Kişisel gelişimi yükselten ve mesleki sorumluluk anlamında insan sağlığına ve kendi hijyenine de dikkat eden farkındalık sahibi çalışanların artması gıda güvenliğini üst düzey uygulama sonucuna eriştirebilecektir.

Bir Cevap Yaz

Hbr HD Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *